pesniška zbirka

Avtorica besedil je Urša Cerar.
Tu je ena izmed zgodbic:



MINI MEDVEDKI IN PREHLAJENA LISICA 

V Medodolu so prebivali čisto majhni medvedki, mini medvedki. Manjši so bili od jamskega medveda, manjši od polarnega medveda, manjši od rjavega medveda, manjši od grizlija, manjši od pande, manjši od koale in celo manjši od hrčka. Mini medvedki so bili res miceni. 

Nekoč je mimo njihove vasice prišla prehlajena lisica. Apčih! je kihnila in zamajale so se mini zavese na mini okencih, prevrnile so se mini vaze z marjeticami na mini mizah in joj prejoj! odneslo je celo strehe mini hišam. Medvedki so se čudili, od kje vremenska ujma, saj je pri poročilih vremenar napovedal jasen sončen dan brez vetra. Zagledali so lisico, ki je objokovala svoje dejanje. Ne joči, lisica, poplavilo nam bo celo vas!, so jo rotili. Lisici je bilo strašansko žal, a škoda je bila narejena. Mini medvedki so lisici priporočili, naj da drugič tačko pred gobček, preden kihne. Poprosili so jo še, naj jim nabere nekaj želodovih klobučkov, da skupaj prekrijejo hišice. 

Lisica je rade volje pomagala in na novo prekrite strehe na hišicah so varovale medvedke pred dežjem. Za lisico so skuhali čaj v kotlu za medvedjo enolončnico, ki jo skuhajo za celo vas, in ji posodili svojo rjuho za robček. Priredili so minimedvedje-velikolisičjo veselico. Zase so spekli en sam kostanj, pa so bili vsi siti, lisica pa si je oblizovala gobček ob ogromni porciji devetih slastno pečenih kostanjev. Plesali so brundajoči ples in se veselili zaradi novega prijateljstva. 

Lisica je kaj hitro ozdravela. Vsako jesen jih obišče in jim pomaga pri prenavljanju hišic, da ostane Medodol sijajna vasica. Naučila pa se je dajati tačko pred gobček, kadar kiha in Medodol je varen pred novo katastrofo. 

Ni komentarjev: